Yks' pyöräilijä

Eli opetus≫

January 7, 2020
by admin
0 comments

Levoton apina — ihmiset pallolle

Taas, Bill Brysonin kirjasta lisätietoja.

1,5 milj vuotta sitten joku hominidi keksivät kivikirveen. Maailmanhistorian ensimmäinen hitec-laite. Muut jäljittelivät. Niitä tehtiin tuhansia. Afrikassa on paikkoja, joissa ei voi olla astumatta muinaisen kivikirveen päälle, väittää Ian Tattersall. Kirveet ovat Acheulin kulttuurin työkaluja.

Tansaniasta on löytynyt kivikirves, jonka massa on 11 kg. Siitä ei ole mitään hyötyä.

Ongelma. Noin 100 000 vuotta sitten ihmiset alkoivat siirtyä pois Afrikasta. Acheulin työkalut olivat heidän teknologiansa, ja he kantoivat niitä pitkiä matkoja. Joskus mukana oli kiviä, joista voitaisiin tehdä kirveitä. Kivikrveitä on löytynyt Afrikasta, Euroopasta ja keski-Aasiasta, mutta Kauko-Idässä niitä ei ole.

Moviuksen viiva. https://en.wikipedia.org/wiki/Movius_Line

Paleontologi Hallum Movius esitti viivan, jonka itäpuolelta on löytynyt vain Oldowan-tyylisiä vanhempaa teknologiaa. Homo sapiens meni viivan itäpuolelle, mutta miksi he eivät ottaneet aseteknologiaansa mukaan?

Alan Thorne pohtii asiaa: Moderni antropologia perustuu ajatukselle, että ihmiset tulivat Afrikasta kahdessa aallossa:

 • Homo erectus, joista tuli Java mies (700 000 – 1 000 000 vuotta vanha) ja Pekingin mies (750 000 vuotta vanha) ja muut vastaavat. Homo erectus lähti ilmeisesti liikkeelle nopeasti, alkujaan 2 000 000 vuotta sitten. He jäivät asumaan joihinkin paikkoihin (Java, Peking), Homo heidelbergensis ja lopulta Homo neanderthalensis Euroopassa.
 • toinen kehittyneempi Homo sapiens, joka syrjäytti edelliset tuli n 100 000 vuotta sitten Afrikan savanneilta. Nykyisen teorian mukaisesti Homo sapiens syrjäytti tyhmemmän edeltäjänsä. Miten se tapahtui, kukaan ei tiedä. Joukkomurhasta ei ole jäänteitä. Ehkä levitimme heihin isorokon.

Miksi Homo sapiens olisi jättänyt teknologiansa matkan varrelle?

Mungo

Vuonna 1968 geologi Jim Bowler ajeli Mungon kuivuneella järvellä New South Walesissa, Australiassa. Hän löysi vanhoja ihmisen luita, mutta Mungo oli ollut kuiva jo 12 000 vuotta. Ihmisten luultiin tulleen Australiaan vasta 8 000 vuotta sitten. Kuka olisi kuumassa ja kuivassa Keski-Australiassa? Ratkaisu: luiden kantaja oli elänyt siellä jo kun Mungo oli asumiskelponen paikka. Luiden iät ovat 23 000 – 60 000 vuotta!

Siis, lähes heti kun hominidit lähtivät Afrikasta, he tulivat jo Australiaan. Merimatkaa n 100 km; mutta ilman karttaa tai tietoa siitä, että onko meren toisella puolen mitään. Rantautumisen jälkeen he ovat kulkeneet 3000 km Australian keskelle. Siispä, ihmiset ovat tulleet Australiaan reilusti aiemmin kuin 60 000 vuotta sitten.

Miten ja miksi? Luultavasti he eivät edes osanneet puhua, mutta pystyivät rakentamaan merikelposen aluksen.

Papua Uusi Guinea

Alan Thorne: Kun 1800-luvun antropologistit tutkivat Papua Uuden Guinean keskiosia ja vuoristoa, he löysivät he löysivät sieltä perunaa. Siis eräistä maailman vaikeimmin päästävistä paikoista löytyi perunaa, joka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Miten ne päätyivät sinne? Ihmiset ovat ain liikkuneet pallolla.

Fossiilit

Suurin osa maapallosta on sellaista, jossa ihmisen osat ei säily pitkiä aikoja. Onneksi on olemassa Hadar ja Olduvai Itä-Afrikassa, joiden ansiosta tiedetään jotain. Muualla ei ole oikein mitään.

Intiasta on ölytynyt yksi ihmisen fossiili, n. 300 000 vuotta vanha. Irakin ja Vietnamin väliseltä alueelta (5 000 km) on löytynyt kaksi, joista toinen on se intialainen ja toinen Uzbekistanin Neandertalista. Sitten on Afrikka ja Australia.

Neanderthal on vihreä (Uzbekistanissa).
https://en.wikipedia.org/wiki/Neanderthal#/media/File:Range_of_NeanderthalsAColoured.png

Homo sapiens

Tiedämme hyvin vähän alkuperäisestä kannastamme. Oikeasaan vähemmän kuin muista hominideista. Ei tiedetä, missä on vanhin fossiili. Usein se sijoitetaan 120 000 vuoden päähän Klasiesjoen luoliin, mutta kaikki asiantuntijat eivät ole samaa mieltä siitä, että he olisivat olleet täysin kehittyneitä.

Ensimmäiset Homo sapiensit Välimeren alueella ovat nykyisen Israelin alueella, jonne he siirtyivät n 100 000 vuotta sitten. Nekin ovat ‘heikkoja ja huonosti määriteltävissä’ olevia jäänteitä. Neandertalilaiset olivat jo siellä, ja heillä oli kehittynyt ns. moustier-kulttuuri. Neandertilaisten fossiileja ei ole löytynyt esim. Pohjois-Afrikasta, mutta heidän työkalujaan on ‘joka paikassa’. joku on sinne kantanut, ja H sapiens on ainoa vaihtoehto. Ehkä he lainasivat ja kopioivat neandertalilaisten työkaluja.

Lähi-idässä neandertalilaiset ja sapiensit elivät yhdessä kymmeniä tuhansia vuosia. Emme tiedä, olivatko he samalla alueella vai naapureina.

Luultiin, että Cro-Magnon -ihminen (H. sapiens) ajoi neandertalilaiset edellään edetessään Euroopassa, pakottaen neandertalilaiset länteen, jossa heillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin pudota mereen tai kuolla sukupuuttoon. Itse asiassa, samaan aikaan kun cro magnon -ihmiset olivat Länsi-Euroopassa, he myös tulivat idästä. ‘Eurooppa oli vähän tyhjä paikka tuolloin.’ Siihen aikoihin oli myös jääkauden aikainen välilämpeneminen, ns Boutellierin Intervalli, n 70 000 vuotta sitten.

Neandertalilaiset olivat kovia. Kymmeniä tuhansia vuosia he elivät olosuhteissa, joissa yksikään nykyihminen (paitsi ehkä muutama naparetkeilijä) ei ole ollut. Jääkauden pahimpina pakkasaikoina lämpötila oli pitkään -45 astetta. Jääkarhut kulkivat Pohjois-Englannissa. Toki he kärsivät, neandertelilainen joka eli yli 30-vuotiaaksi oli onnekas, mutta lajina se oli hyvin menestyvä ja käytännössä tuhoutumaton. He olivat olemassa ainakin 100 000 vuotta, ehkä tuplasti sen, Gibraltarilta Uzbekistaniin saakka.

Neandertalilaiset olivat, ehkä, dim, stooped, shuffling ja simian — luolamies. Vuonna 1947 paleontologi Camille Arambourg istui Saharassa lentokoneen varjossa, kunnes koneen kumi räjähti kuumuudesta ja kone kolautti häntä päähän. Röntgenkuvista hän huomasi, että hänen niskansa nikamat ovat hyvin samankaltaisia kuin kumaralla neandertalilaisella. Siispä, joko hän oli fysiologisesti primitiivinen tai neandertalilaisen ulkomuoto on erilainen kuin luultiin.

Neandertelilaisten aivot olivat isompia kuin H sapiensin aivot: 1,8 litraa vs 1,4 litraa.

Miksi neandertalilaiset eivät ole joukossamme? Alan Thorne esittää vaihtoehtoisen teorian, monialuehypoteesin. Siis ihmisen evoluutio on jatkuvaa. Ei ole mitään syytä olettaa, että ihmiset kulkivat vain yhteen suuntaan, vaan menivät edestakaisin. Tavatessaan muita geenit vaihtuivat. Thornen mukaan tämä näkyy fossiileissa; Petralonan kallo Kreikasta muistuttaa sekä H erectusta että H sapiensia.

December 23, 2019
by admin
0 comments

Juosten halki Viron II: Kalmeoja — Aegviidu

Reitti oli muuttunut Viru Rapan jälkeen. Se oli mainittu joka paikassa, mutta pääsi tietenkin unohtumaan. Muutaman kilometrin lisäys ei ollut paha, vaikka hetkeen en ollut juostu.

Isoresoluutioinen kartta. Klikkaamalla pääset 9MB:n tiedostoon. Alkuperäinen pdf-tiedosto löytyy osoitteesta https://media.voog.com/0000/0030/9870/files/Aegviidu_Korvemaa.pdf

Matkataulukko:

Kalmeoja campfire site – Tallinn-Narva road 4
Tallinn-Narva road – Järvi Pikkjärve campsite 5,7
Kalmeoja campfire site – Järvi Pikkjärve campsite 9,8
Järvi Pikkjärve campsite – Järvi Pärnjärve campsite 0.6
Järvi Pikkjärve campsite – Paukjärve campsite 4,2
Paukjärve campsite – Jussi campsite 3,8
Jussi campsite – Aegviidu Nature Centre 18,1
Aegviidu Nature Centre – Nikerjärve campsite 2,2
Nikerjärve campsite – Mägede campfire site 7
Mägede campfire site – Kalajärve campfire site 7,8

Kalmeoja — Järvi Pikkjärve, 9,8 km+

Järve Pikkjärve Google Mapssissa, jotta kuski löytää perille.

Reitti oli muuttunut Viru Raban jälkeen.

Viru Raba on hieno paikka. Sunnuntaina 22.12. 2019 oli vuoden lyhin päivä, talvipäivän seisaus. Helsingissä päivän pituus on 5 tuntia, 49 minuuttia ja 4 sekuntia. Tallinnassa hieman enempi. Ei se haittaa, edes virolaisia. Suolla oli porukkaa. Mutta mikäs siellä, pitkospuilla mennessä mahtavien suojärvien keskellä. Hieno paikka.

Suon keskellä on lintutorni, jonne on (lähes) esteetön pääsy. Torni ei kovin korkea ole, mutta suolla ei mitään muutakaan korkeata löydy, joten hienosti puiden yläpuolella ollaan.

Kerrankin, ei eksytty, mutta reitti oli muuttunut. Pari kilometriä Narva-maantien reunaa ei ollut mitään mukavinta luontokokemusta, varsinkaan kun vinossa ojanpientareella juostessa olisi pitänyt tasapainon vuoksi juosta myös takaisin. Tiellä (me olimme kaukana ojan pientareella, melkein metsässä) vastaan tuli myös rinkkaretkeilijä.

Klikkaa suurempiresoluutioiseen versioon (jos linkki toimii, menee RMK:n sivuille).
Muista nyt tulostaa kartta ennen lähtöä.

Järvi Pikkjärven retkeilyalue on hieno. Liukkaat olivat Rapan pitkospuut, ja valtatien eteläpuolen autotie oli ihan juostavassa kunnossa. Tikka päätään puuhun nakkasi, kun ohi juoksimme.

Järvi Pikkjärve — Jussi, 8,6 km

Jussin leiripaikka sekä gmaps:ssa. Autolla pääsee toisesta toiseen, ainakin Google Mapsin mukaan. Jussin ympärillä menee polku.

Jussin luontopolku. Kartta osoitteessa https://media.voog.com/0000/0030/9870/files/A5%20Jussi%20loodusrada.pdf
ja se löytyi Jussin retkeilyalueelta.

Järve Pikkjärve — Jussi -reittikarttaa ei oikein hyvänä löytynyt, mutta ilman reittiä pdf-muotoisena kyllä. Jussi on kohdassa 10, juostaan taas suon yli ja melkein ollaan perillä. Jussissa voi vähän kierrellä. Siellä on luontopolkua.

December 23, 2019
by admin
0 comments

Juosten halki Viron I: Lahemaa

Laikari (Altja) ranta — Oandu — Vosu

Tiistai 13.8. 2019. Oandu Nature Centre – Vosu campsite 9,2 km ja lisäksi matka Laiakarin rantaan.

Altjan ranta ja lapset leikkimässä tasohyppelyä.

Altjaan löydettiin navigaattorin avulla takakautta Haljalan kautta, tie 176 olisi vienyt vähän suoremmin. Siellä kyläkiikku, ravintola, riippusilta ja matka alkoi. Rannasta lähdetään, punaisella viivalla merkitty pätkä myös.

Kartta löytyi:

Kartta alkumatkasta. Jos linkki toimii pääset klikkaamalla viralliseen pdf-tiedostoon.

Miks mun pitää?

Altjasta takaisin ravintolaan reitti meni hyvin (se oli väärä — oikea olis mennyt etelämmäksi), sitten tietä pitkin kohti Oandua, mutta otimme vähän liian aikaisen polun oikeaan suuntaan. Tiepohja, kuvittelemamme polku, ei ollut merkitty, ja jonkun matkaa juostuamme se katosi. Oikea polku löytyi silti hieman etelämpää. Matkalla oli useita pohjois-eteläsuuntaisia polkuja, joita kulkemalla löytyi oikea reitti.

Aivan loppumatkasta mentiin vanhaa merenpohjaa. Mäkistä on. Kuinka paljon vedenpinnan pitää nousta, että Irlanti jää veden alle? Korkein kohta 1041 m merenpinnasta. Aika paljon, siis.

Kevyen lenkin jälkeen päästiin Vosuun. Kaivosta tuli vettä, eikä vielä vatsatautia. Vosussa olisi rauhallista viettää telttahetkeä.

Vosu — Nommeveski: 17,3 km

Lauantai 24.8. Tallinnasta Narvan (Rakveren) suuntaan, sitten tietä 176 oli suunnitelma, mutta paremmin pääsi tietä 85 pitkin. Sitä muutama kilometri ja oikealle. Helppoa, kerrankin. Viru rapa (suo) -alueella oli paljon autoja parkissa. Muuallakin matkan varrella oli sienten poimijoita. Luontokansaa.

Lähtöpiste oli autolla helppo löytää, koska viimeksi sieltä lähdettiin. Sae Hostel olisi ollut lähdössä, tien toisella puolella. Mutta nyt juoksemaan. Pienen pätkän päästä löytyi mäen päältä perekalmisto, ja parin kilometrin Pokemon-muna.

Onko pakko, taas?

Reittiä oli helppo seurata, polku oli melkein autolla ajettavaa. Kunnes eksyttiin. Tiellä. Kovassa vauhdissa ei opasteita aina huomaa, eikä karttaa kerkiä lukemaan. Jos se edes olisi mukana.

Keltaisella on merkitty eksyminen. Piti olla helppo, idioottivarma reitti.

Nommeveskin RMK-retkeilyalue on mahtavalla paikalla. Paikalla oli pikkupoika pelaamassa palloa, kun isä grillasi ja äiti laittoi telttaa pystyyn. Yksi retkue (viisi miestä) istui syömässä. Joku perhe tuli autolla. Sitä ennen juostiin toista kilometriä korkean penkereen päällä. Alla virtasi joki. Vieläkin aikaisemmin meidät ohitti leikkimökki.

Miksi sinä juokset niin hitaasti?

Lauantaina muita kanssakulkijoita riitti. Tiistaina kaksi tuli vastaan (paitsi Altjan turistirysässä), mutta tänään sai tervistä huutaa useasti. Ja jutella yhden pikkupojan kanssa Joaveskissä. Onneksi oli kevyt lenkki.

Madon vauhdilla eteenpäin.

Nommeveski — Kalmeoja: 13,1 km

Keskiviikkona 28.8.2019. Kohta on ensimmäinen kartta juostu.

Kiristäisinkö nauhat. En taida jaksaa. Matkaahan on kartan mukaan vain 13,1 km. Mitäs sitä nauhoja tuollaisen takia kiristämään. Siis matkaan, Nommeveskin edustalta parkkipaikalta portaalin alta kohti lyhyttä n. 3 km ihanaa harjureittiä. Valgejogi oli alla, komeat rinteet. Sen verran oli polkuja metsässä, että pilkkoja piti katsoa tarkkaan.

Alhaalla, kaukana on Valgejohi. Sitä pitkin saa juosta sekä ennen Nommeveskia etta sen jälkeen.

Silta ja ylös—alas -reittiä.

Tuo on on kuin ampujan lava. Mutta komeat portaat sinne. Korve trail, korpi polku. Korve on vanhaa viroa ja tarkoittaa isoa metsää. Loppumatkasta ennen tien ylitystä, juuri hieman ennen kalaportaita (?) — Joaveskissa oli komeat kalaportaat — vastaan metsässä tuli bussillinen mummoja ja kolme lastenlasta. Tiesimme, ettemme ole kaukana tiestä.

Pilkat on selkeitä. Jostain löytyi isoja, toista metriä korkeita kirveellä hakattu alaspäin olevia kersanttejakin.

Ekan tien ylityksen jälkeen saatiin mennä pitkään kapeaa autotietä. Kova pohja.

Mikä on Oxygen OS, kun puhelimessa on Androidi? Se on OnePlus:n muokkaama Android. Omaa vaan tekemään, tässä jalkahieronnassa ajatus kulkee. Juoksu eteni, metsä katosi ja vastaan tuli kiviaitaa. Ei suomalaista, mutta virolaista. Sitten pitkä peltotie. Kovalla pohjalla. Sen loputtoman vasta-aurinkoon juoksun jälkeen päästiin lehmien (härkiä ne taisi olla — hyvää nopeustreeniin) väliin ja suoraan. Yksityisen metsän jälkeen metsä muuttui taas luonnonsuojelumetsäksi ja sieltä löytyi polku. Ylös, alas, ylös, alas, polkuja, puroja, jokia. Mahtavaa.

Sitten jo perillä. Kalmeojan leirintäalueella. Hieno paikka. Vesi ihan jalat kastaen, eikä pikkulapset pääse putomaan jyrkästä penkereestä.

Matkalla luki matkaksi 8+6 (km), lopussa oli 15 km, lähdössä 13,1 km. Tulipahan mentyä, matkasta ei niin väliä.

Viru-Raba

Kuuluisa suo, Viron suo on seuraavassa jaksossa http://www.blogi.luntti.net/juosten-halki-viron-ii-jarvi-aegviidu/.

December 20, 2019
by admin
0 comments

Png-animointi Blenderillä

Tavoite (tosin läpinäkyvällä taustalla, nyt tuli musta):

Inkscape

Tee Inkscapella kolme kuvaa:

Blender

Aseta Blender 4k-tilaan, esimerkiksi

4k-resoluutio

Kameran orientaatio suoraan kohti perustasoa. Painamalla “n” saat säätöikkunan:

Kuva voi asettaa tasoina suoraan Add -> Mesh -> Images as planes, jos se on preferensseistä asetettu päälle:

Sen saa päälle siis helposti, jollei löydy:

Kuvioon tarvitaan läpinäkyvä tausta, se tulee heittämällä:

Renderöintiasetuksista pitää ottaa varjot pois päältä:

Seuraavaksi laitetaan kahden käännettävän kuvan kääntöakseli oikeaan paikkaan. Ensin tab:lla edit-moodin ja sieltä kerran subdividea, jotta saadaan keskelle reunaa node. Sitten noden saa valittua oikealla hiiren napilla, ja shift-S siirtää kursorin valittuun pisteeseen:

Tabilla pitää siirtyä takaisin object-moodiin ja vielä asettaa kääntöakseli kursorin paikalle. Se saadaan helposti Ctrl-Alt-shift C:llä:

Huomaa, että n:sta saadusta työkalupalkista saa kuvien (tasojen) paikat määrättyä hyvin kätevästi.

Python

Blender osaa käyttää Pythonia, eli valitse Text Editor ja sieltä voit kirjoittaa python-koodia:

Talleta koodisi ja aja se. Koodi löytyi stackExhangesta. Astemerkki voi kopypastata vaikka tästä tai wikipediasta.

#https://blender.stackexchange.com/questions/43086/how-to-rotate-an-object-in-blender-2-74-using-python-script

import bpy

scene = bpy.context.scene
obj = scene.objects['Text']

def recalculate_text(scene):
  x = -scene.objects['vihreaOikea'].rotation_euler[2]*180/3.14159 + 90
  obj.data.body = str(scene.frame_current) #Works
  obj.data.body = '{0:.1f}°'.format(x)

bpy.app.handlers.frame_change_pre.append(recalculate_text)

Mùista painaa Run Script alhaalta. Sitten toimii!

September 26, 2019
by admin
0 comments

Elektroniikka: Flip-flop (kiikku)

Kiikku vilkuttaa numeroita 1 ja 2 LED-näytöllä. Kytkentäkaavio:

Johdotusjärjestys

 • 17 – 19 – 20 – 22 – 41 – 116 – 82
 • 21 – 42 – 45 – 119
 • 23 – 44 – 118 – 84
 • 79 – 81 – 83 – 85 – 25 – 124
 • 80 – 117 – 40
 • 86 – 115 – 43
 • 121 – 122

Tehtäviä

Muuta toisia arvoja kondensaattoreiksi (Huom! Muuta aina vain yhtä asiaa kerralla). Mitä tapahtuu?

Muuta johdotukset siten, että saisit muita numeroita kuin 1 ja 2 vilkkumaan ruudulla.

22K-vastuksen tilalle voit kokeilla suurempaa vastusta. Pienempi saattaa hajoittaa transistorin, joten älä kokeile pienempää. Mitä tapahtuu?

Myös 4.7K-vastuksen tilalle voi laittaa suuremman vastuksen. Älä laita pienempää, sillä se saattaa hajoittaa transistorin. Mitä tapahtuu suuremmalla vastuksella?

Flip-flop eli kiikku

Kiikuista voidaan rakentaa esim. tietokoneen muisti. Tämä kiikku on toteutettu transistoreilla, mutta se voitaisiin tehdä myös vaikka tyhjiöputkilla tai loogisilla piireillä (esim. NAND).

css.php