Yks' pyöräilijä

Eli opetus≫

Robokisa

| 1 Comment

IMG_2211_01 IMG_2168_01Ensikertalaisina tavoitteenamme oli mennä katsomaan muiden tuotoksia, haistelemaan tunnelmaa ja suunnittelemaan ensi vuoden kisaa. Mitä vielä. Voittajina meidät otettiin vastaan. Kuten kaikki muutkin joukkueet. Kisapaikalla henki oli mieletön. Tunnelma katossa, kun aamuyhdeksän jälkeen sinne pääsimme.

FIRST Lego League on maailmanlaajuinen kisa 9–16-vuotiaille nuorille. Joka syyskuussa julkaistaan uusi haaste, jonka ratkaisemiseen on pari kuukautta aikaa. Kisa pelataan n. 2,5 $\times$ 1,5 m$^2$ -kokoisella pelilaudalla, jossa esteinä eli haasteena on Lego-palikat. Robotti on Lego Mindstorms.

Pohjois-Viron karsinnan kilpailupaikka oli koulu Kristinen kaupunginosassa. Pääsimme paikalle hieman myöhässä, koska suomalaiset olivat poistuneet Tallinnaan juhlimaan itsenäisyyttämme. Meitä jo odotettiin. Vastaanotto oli uskomaton. Kisavarikko oli käytävällä — meille annettiin paras paikka käytävän päästä, jossa pääsimme tutustumaan kaikkiin kisailijoihin, kun he kulkivat ohi. Tunnelma oli tiivis.

IMG_2194_01

FLL-kisa on mahtava tapahtuma. Siihen osallistuu vuosittain 200 000 nuorta ympäri maapallon. Tällä kertaa Suomesta 4 nuorta. Kisassa on selkeät säännöt, mutta ei muita rajoituksia. Robotin pitää toteuttaa sääntöjen puitteissa mahdollisimman monta tehtävää 2,5 minuutissa. Jokaisesta tehtävästä tulee pisteitä.

Kilpailun avajaisissa kaikki joukkueet esittäytyivät, yläfemmat läpsyivät, musiikki raikasi, kuuluttaja ledisilinterissään nosti tunnelmaa ja yleisö villiintyi. Tunnelma oli jo aamusta alkaen katossa.

IMG_2241_01

Kisaan kuuluu kolme eri osa-aluetta. Designi eli kuinka hyvin robotti on rakennettu ja ohjelmisto koodattu. Projektityössä nuoret esittivät työnsä kolmihenkiselle tuomariraadille ja vastasivat vaikeisiin kysymyksiin. Pääkisa oli kuitenkin kolmiosainen robottipeli.

Varikolla oli hajua, hikeä, ääntä, musiikkia, ihmistä, iloisia ja työtätekeviä ilmeitä, koneita, laitteita, tabletteja, tietokoneita, Arduinoja mutta tietenkin robotteja. Jokaisella joukkueella oli ainakin yksi robotti mukana. Useimmilla monia, joiden ohjelmistoja ja designia vielä hienosäädettiin tulevia eriä varten.

Tärkeintä First Lego Leaguessa on kaikkia kannustava tiimihenki, joka on kirjattu ydinarvoina:

• “Me olemme joukkue”
  • “Teemme työtä löytääksemme ratkaisut ongelmiin”
  • “Ohjaat eivät välttämättä tiedä ratkaisua kaikkiin edessä oleviin ongelmiin”
  • “Kunnioitamme ystävällistä kilpailuhenkeä”
  • “Löytäminen on tärkeämpää kuin voittaminen”
  • “Jaamme löydöksemme muiden kanssa”
  • “Näytämme Gracious Professionalismia ja Cooperationia kaikessa mitä teemme
  • “Pidämme HAUSKAA

Arvot olivat koitoksella, kun ensimmäisessä kisassa, eli designissa, robotti ei toiminut alkuunkaan suunnitellusti. Iloisessa meiningissä, ja harjoittelusessioissa saimme onneksi korjattua kisapaikalla havaittuja virheitä, ja itse kisa menikin aika lailla suunnitellusti. Tapahtumassa testosteroni ja hiki haisi, kuten ainakin urheilukisoissa. Teknomusiikki pauhasi, kuuluttaja huusi mikrofoniin ja yleisö kannusti. Yleisö kannusti jokaista joukkuetta. Rummut pärisivät, kun joukkueet kisasivat. Ääni oli kosketelvissa.

IMG_2283_01

Pelissä kukin joukkue saa kolme 2,5 minuutin mittaista erää. Neljä joukkuetta kisasi samaan aikaan neljällä samanlaisella pelilaudalla. Parhaan erän pistesaalis ratkaisee, pääseekö semifinaaliin. Siinä neljä parasta kisaavat vielä keskenään finaalipaikasta. Voitto ei ole tuurista kiinni.

Kisapäivä oli pitkä. Meillä se alkoi herätyksellä klo 03, mutta viralliset avajaiset olivat aamuyhdeksältä. Noin tunnin välein oli meillä ohjelmaa, mutta aika meni nopeasti seuraten muiden taistoja iltaan, jolloin loppuhuuto alkoi. Siis palkintojen jako. Scooterin rytmeissä mikään ei voi mennä pieleen. Sitä ennen oli vielä kaksieräinen finaali, jota kaikki osallistujat olivat kannustamassa.

Palkintojen jaossa mekin saimme mitalit ja pokaalit — eikä syynä ollut ensikertalaisuus. Lego-kisassa palkitaan myös aloittelijoita. Projektityössä tekemämme tulivuoren pienoismalli saavutti tuomareiden suosion.