Yks' pyöräilijä

Eli opetus≫

Vinjetointi eli gradientti kuvan päälle

| 1 Comment

Korostetaan tiettyä kohdetta kuvassa peittämällä muuta kuvaa gradientilla. Lataa kuva esim. vetämällä se GIMPpiin. Avaa Tasot-ikkuna (Ctrl-L tai Telakoituvat ikkunat -> Tasot).

Kopioi alkuperäinen kuva uudeksi tasoksi.GIMPKopioiTaso

Mallikuvaan tuli parikin tasoa. Yksi riittää.

Lisää Tasot-ikkunasta uuteen tasoon tasomaski (Add Layer Mask) hiiren oikealla napilla tason nimeä painamalla. GIMPAddLayerMask

Nyt kannattaa valita valkoinen eli täysin läpinäkyvä. Poista Tasot-ikkunasta alempi taso näkyvistä silmää tökkäämällä. Silloin se ei näy, mutta on tallella, jos sitä johonkin satutaan vielä tarvitsemaan.

Sitten vain otetaan gradientti eli liukuvärityökalu käyttöön ja sohitaan sillä sopivasti maskiin. Sen asetuksia on paljon — niitä kannattaa tutkia. Sen muodoksi kannattanee valitaa säteittäinen eli radial ja itse tykkään valita väriksi valkoisesta mustaan. Silloin näkee, mihin tökkää ja ympäristö muuttuu mustaksi. Lisäksi kannattanee huomata Offset-säätö, joka prosentteina kertoo kuinka paljon alussa on valkoista (tällä kertaa).

Vinjetointi tuskin onnistuu kerrasta oikein, mutta Kumoa-toiminto toimii Ctrl-z:llä tai sen tason voi aina tuhota, kopsata alkuperäinen uusiksi ja laittaa tasomaski kehiin. Sitten vain harjoittelemaan.

 

GIMPVinjetointiKuvassa näkyvästä shakkiruuduituksesta ei kannata välittää; se tarkoittaa läpinäkyvyyttä.

Kun homma on hyvä, sovelletaan tasomaskia (Apply Layer Mask) hiiren oikealla napilla tason nimeä klikkaamalla (kuvassa harmaalla)

GIMPYhdistaAlas

Alkuperäinen taso voinee tuhota tässä vaiheessa, tai sen päälle voi kaataa kannulla mustaa maalia, jolloin saadaan mustat reunat. Jos sen tason tuhoaa, pitää luoda uusi taso, jonka maalaa mustaksi. Lopulta saadaan kuva, jossa on liian vähän valoa reunoilla.

GIMPVinjetointi2

 

 

 

 

One Comment

  1. Pingback: GIMP: sisällysluettelo | Markun jutut

Leave a Reply

Required fields are marked *.


css.php