Yks' pyöräilijä

Eli opetus≫

Puuakustiikkaa

| 0 comments

ALKUA VAIN.

Viulu. Painavaa, hyvää puuta. Nykyään on vaikeata saada. Siksi Stratovari (n. 400 kpl) tai Guarner (n. 70 kpl) etc. Sointi ja käsityön kauneus.

 

 

Oboe ja fagotti ovat kaksoisruokolehdykkäsoittimia. Ilma kulkee jätiruokolehdykästä tehdyn suukappaleen (rööri) kautta “kaikukoppaan”. Röörit ovat erilaisia. Yksi toimii keväällä ja toinen syksyllä; käyttöikä on päiviä tai viikkoja.

Huippusoitinten puun on kuivuttava 15 vuotta, ainakin. Oppilaskäyttöön tarkoitetun soittimen puun kuivumiseen riittää 10 vuotta. Puusta tehdään putki, kartio eli resonanssiputki. Putken reiän(?) läpimitta on röörin päässä muutamia millimetrejä, loppupäässä paljon enemmän.

Hengitysilman kosteus vahingoittaa puuta, mutta pitää sen elävänä. Soitin tarvitsee soittamista, pysyäkseen kunnossa, mutta vesihöyry tuhoaa sitä. Pienimmissä pilleissä puu alkaa vääjäämättä halkeilla jossain vaiheessa. 300 vuotta vanhaa soittokuntoista puusoitinta ei ole olemassa.

Puupuhaltimissa uudempi saattaa olla parempi, sillä soitinten tekniikka kehittyy.

 

Fagotti. Vaahteraa, joskus myös ruusupuuta (ranskalainen fagotti). Puupuhaltimista suurin ja siten ääneltään matalin. Kaksoisputki on 2.6 metriä pitkä ja alhaalta taitettu mutkalle, jotta soittamisasento on mukava. Hinta n. 60000 euroa, maksimissaan.

 

Oboe. “Jokainen oboe on erilainen, vaikka malli, mallistaja ja puuerä olisivat samoja, on sointi erilainen.” Valmistetaan afrikkalaisesta grenadillasta, jonka tiheys on vettä suurempi ja on erittäin kovaa. Ammattilaisella kestää 20 vuotta, sen jälkeen harrastelijalla vielä vuosikymmeniä. Hinta n. 10000 euroa.

 

Saksofoni. Huippusaksofonien hinnat alle 10000 euroa. Metallia.

 

Klarinetti. Metallista.

 

 

 

Leave a Reply

Required fields are marked *.


css.php