Yks' pyöräilijä

Eli opetus≫

Neliveto

| 0 comments

Tasauspyörästö pyörittää samalla “akselilla” olevia pyöriä siten, että kumpikaan ei luista mutkissa. Käytännössä taka-vetoisessa autossa vetää yksi pyörä. Samaten etuvetoisessa. Siitä enemmän ja kuvia myöhemmin. WIMP:ssä nätti video aiheesta (n. 3:40 alkaen alkaa tasauspyörästö) http://www.wimp.com/differentialgear/

 

Tasauspyörästön lukko pakottaa molemmat renkaat pyörimään (samalla nopeudella).

 

Nelivetoisessa autossa voima siirtyy moottorista (vaihdelaatikosta) “siirtolaatikkoon” (transfer case), josta momentti välittyy akseleille. Siirtolaatikossa voi olla alennusvaihteita, “koirakytkin” https://en.wikipedia.org/wiki/Dog_clutch , tai tasauspyörästö. Etu- ja taka-akseleilla voi olla omat tasauspyörästöt. [Saattaa mennä pahastikin mäkeen.]

Siirtolaatikko jakaa väännön jollakin sopivalla suhteella, esim 60/40 taka- ja etupyörien välille.

 

Neli- tai kaksivedossa, yhden pyörän luistaessa liukkaalla tiellä, se pyörii nopeammin kuin muut pyörät. Koska tasauspyörästö jakaa saman momentin molemmille renkaille akselilla, tasauspyörästön antama voima pienenee toisella renkaalla, vaikka sillä olisi hyvä pito. [Vähän epäselvä. . . ] Koska nelivetoautossa on tuplamäärä renkaita, jotka voivat menettää pidon, sen todennäköisyys kasvaa. Toisaalta, koska nelivedossa sama momentti jaetaan neljälle renkaalle kahden sijaan, yhden renkaan luistamisen riski pienenee.

 

Siis tasauspyörästö voi estää auton liikkeellepääsyn. Tasauspyörästön lukko siirtolaatikossa jakaa voiman etu- ja takapäähän. Se voidaan toteuttaa esim. viskoosikytkimellä tai nykyaikaisella tietokoneohjatulla monilevykytkimellä. Toinen, erilainen, moderni tapa on TCS (traction control system), eli ASR (anti slip regulation) jarruttaa liian nopeasti pyörivää pyörää. Jarruttaminen vähentää voiman siirtoa luistavan pyörän akselille, jolloin (elektroninen) siirtolaatikko antaa enemmän vääntömomenttia ei-luistavalle akselille. Se voidaan toteuttaa, esimerkiksi polttoaineensaannilla, sytytyksellä, sammuttamalla sylintereitä, tai monin muin tavoin.

 

BMW: https://en.wikipedia.org/wiki/BMW_xDrive

BMW:n xDrive antaa muuttuvan vääntömomentin etu- ja taka-akseleille. Siis suhde ei ole vakio 60/40, vaan “märkäkytkin” voi muuttaa vääntömomentin jakoa sekunnin kymmenyksissä vaikkapa suhteeseen 0:100, jos ABS/DSC huomaa renkaiden luistavan. Kytkintä ohjaa servomoottori.

Akselien tasauspyörästöt ovat avoimia, joissa jarrutetaan luistavaa pyörää.

Audi https://en.wikipedia.org/wiki/Quattro_%28four-wheel-drive_system%29

Mersu: https://en.wikipedia.org/wiki/4Matic

 

Leave a Reply

Required fields are marked *.


css.php