Yks' pyöräilijä

Eli opetus≫

GIMP: kuvan osan harmaasävyistäminen

| 1 Comment

Avaa kuva esim. vetämällä se GIMPpiin. Avaa tasot-ikkuna (Ctrl-L) tai Telakoituvat valintaikkunat -> Tasot ja paina kopio taso -nappia. Taso kopioituu, ja niitä voi tehdä enemmänkin, kuten alla olevassa kuvassa. Yksi riittää. Yleensä on hyvä kopioida alkuperäinen kuva uudeksi tasoksi ja tehdä muutokset ja editoinnit siihen.

GIMPKopioiTaso

 

Tee uusi taso harmaasävyiseksi esim. Colors -> Desaturate. GIMP ei ehkä ole paras mahdollinen työkalu harmaasävykuvien tekoon (8 bit), mutta jos raw-mahdollisuutta ei ole, niin tähän on tyydyttävä. Eri tapoja saada mv-kuva on paljon; niitä kannattaa tutkia.

 

Lisätään uuteen tasoon maski. Maskin tulee olla joko musta tai valkoinen, riippuen siitä, kumpaa on enemmän. Siis harmaasävyistä vai värillistä lopullisessa kuvassa. Monesti sillä ei juuri ole merkitystä, kumman valitsee. Maski valitaan Tasot-ikkunasta oikealla napilla ja keskeltä:

GIMPAddLayerMask

GIMPAddMask

Tasot-ikkunaan harmaasävyisen minikuvan viereen tulee samankokoinen, mutta täysin valkoinen (tai musta) kuva, johon pitää joko piirtää tai kumittaa. Kannattaa tarkistaa, että työkalulaatikon värit ovat musta ja valkoinen. Sitten vain pyyhkimään tai piirtämään:

GIMPharmaaOsa

Jos maski oli valkoinen, mustalla piirtämällä tehdään tasoon reikä, jolloin alta näkyy alkuperäinen värillinen kuva. Mitä tarkempaan teet, sitä paremmin homma hoituu. Muista zoomaus (Ctrl-rulla). Jos mustaa sattuu menemään ohi, se ei haittaa, sillä sen voi pyyhkiä pois. Tasot ovat käteviä ja maski vielä kätevämpi.

Kun homma on tehty, sovelletaan tasomaskia (Apply Layer Mask), ja yhdistetään joko ylempi taso alas (Merge Down) tai yhdistetään kaikki näkyvät tasot (Merge visible Layers). Homma hoituu tasot-ikkunasta oikealla hiiren napilla.GIMPAddLayerMask

Valmis kuva kannattanee tallentaa. Tai tehdä uusiksi.

GIMPmvKannattaa myös miettiä, minkä osan kuvasta jättää värilliseksi ja minkä mv:ksi. Taiteellisuus kunniaan.

 

One Comment

  1. Pingback: GIMP: sisällysluettelo | Markun jutut

Leave a Reply

Required fields are marked *.


css.php