Yks' pyöräilijä

Eli opetus≫

Sekvenssikuvaus eli videosta valokuvaan

| 0 comments

heittojaGeneroidaan sekvenssikuva, eli yllä oleva valokuva videosta. Harmittavaisesti videokamera hukkasi kuulan ylävaiheessa metsikköön. Kuvan analysointi tulee toisaalle.

1. Hae videosta oikena mittainen pätkä eli klippi.

avconv -ss 00:00:09 -i "sisaan.mp4" -t 00:01:00 -codec copy "ulos.mp4"

Tässä hain 1 minuutin pituisen pätkän (-t 00:01:00) tiedostosta “sisaan.mp4”, kun alkukohta on 9 sekuntia (-ss 00:00:09) alusta. Ulostulotiedosto on “ulos.mp4”. Tiedostomuoto ja koodaus ja kaikki muu pitäisi pysyä samana.

2. Hae videosta tietyn ajanjakson välein jpg-kuvia:
Kokeilin montaa eri tapaa; alla päävariaatiot. Ylimmäinen toimi riittävällä tarkkudella, alemmat eivät.

avconv -ss 0:00:01 -i ulos.mp4 -r 1 -frames 120 output_%03d.png

Jos frameratea (-r 1) muutti, mikään ei tuntunut muuttuvan. Nyt se käytännössä otti jokaisen framen erikseen (25 fps), joten sain videon kuviksi. Nyt pitää poistaa liian useat kuvat. Ehkä se on parempi näin päin.

avconv -i ulos.mp4 -r 1 output_%03d.png

Sisään menee “ulos.mp4”, frame rate on 1 (-r 1) ja ulostulo on “output_%03d.png”. Jpg:inä ei toiminut. Nytkään ei ihan täydellisesti.

Tai.

mplayer -vo jpeg -sstep 1 -endpos 40 ulos.mp4

hakee yhden (-sstep 1) sekunnin välein kuvia, kun lopetuskohta on 40s. (Huom! lopetuskohta ei toiminut minulla.) Useammin kuin sekunnin välein en saanut kuvia ulos, mikä on hieman sääli tässä kyseessä olevassa tapauksessa. Eli -sstep halusi kokonaisluvun.

Tai.

vlc ulos.mp4 --rate=1 --video-filter=scene --vout=dummy --start-time=0 --stop-time=5 --scene-format=png --scene-ratio=24 --scene-prefix=snap --scene-path=. vlc://quit

mutta vlc:n sijaan voi ajaa cvlc-nimistä koodia, joka ei näytä ikkunaa. Minulla vlc ei toiminut; se ei osannut edes näyttää mp4-tiedostoja. Mutta mplayer pelittää.

3. Editoi Gimpillä kerrokset samaan kohtaan. Käytä tasoja ja tasomaskia, niin saat hyvän tuloksen. Gimp:ssä avaa tasoina. Suurin työ on kuvien päällekkäinsiirtämisessä, mutta käyttämällä tasojen läpinäkyvyyttä, siitäkin selviää. Kääntäminen ei käytännössä onnistu, siirtäminen käy. Jalan käyttö kuvauksessa on hyvin suotavaa. Helpottaa.

Gimppiin kannattaa ladata aluksi kymmenen tai parikymmentä tasoa, käsitellä ne yhdeksi tasoksi ja sitten lisää.

4. Valmis.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


css.php