Yks' pyöräilijä

Eli opetus≫

GIMP: spiraaliefekti

| 0 comments

Kuvaan tietyn objektin päälle on helppo editoida kolmiulotteinen spiraali, esimerkiksi Alien Glow -efektin avulla.

 

Lataa kuva. vaikka vetämällä se GIMP:n ikkunaan.

Lisää uusi läpinäkyvä taso; eli Telakoituvat ikkunat -> Tasot tai painamalla Ctrl-L. (L niinkuin Layers). Tasot-ikkunan vasemmasta reunasta voi lisätä uuden läpinäkyvän tason.

GIMPspiraali1

Uuteen tasoon voi piirrellä vaikka mitä, ja alla oleva taso säilyy ehjänä. Piirrä hahmon ympärille polkutyökalulla pyöreähkö spiraaliviiva. Sen piirtämistä kannattaa harjoitella ensin, ja tutkia, miten polku muuttuu, kun hiirtä liikuttaa nappi pohjassa. GIMPpolkutyaokaluPolkutyökalu on ylläolevassa kuvassa valittuna. Huomaa työkalupakissa olevat moodit Edit, Design ja Move. Alla näkyy polku ennen sen piirtoa. Polku täytyy piirtämisen jälkeen värittää.GIMPPolkuEnnenPiirtoa

Tässäkin voi käyttää taiteellista vapautta, eli muuttaa viivan paksuutta, väriä, kuviota tai piirtää vaikkapa jollain siveltimellä.

GIMPStrokePath

Kuvan päälle tulee oletusarvoilla musta 6 pikselin levyinen viiva. Mutta se ei ole kuvan tasossa, vaan sen päällä olevassa läpinäkyvässä tasossa. Tähän tasoon käytetään jotain efektiä. Hyviä efektejä löytyy Filters -> Alpha to Logo -kohdasta. Esimerkiksi Alien glow, Alien Neon tai tässä käyttämäni Basic. Eri suotimia kannattaa tutkailla.

GIMPspiraali2

Yleensä suotimet lisäävät uusia tasoja ja mahdollisesti samassa jonkun läpinäkymättömän tason. Kannattaa siis varmistaa Tasot-ikkuna. Poistin mustan tason kokonaan, ja yhdistin suotimen tekemät uudet tasot yhdeksi. Yhdistäminen tapahtuu Tasot-ikkunassa oikealla napilla valitsemalla Yhdistä alas -käsky.

GIMPYhdistaAlas

Nyt pitäisi olla kaksi tasoa; alkuperäinen taso alhaalla ja uusi efektitaso sen päällä.

Sitten alkaa käsityö. Se spiraalin osa, joka on hahmon takana, pitää poistaa. Pyyhekumi käteen ja hommiin. Mitä tarkemmin poistat, sitä parempaa jälkeä tulee. Joskus joutuu korjailemaan ja fiksailemaan, mutta ei se mitään.

GIMPspiraaliPoisto

Aluksi ronskimmin ja loppua kohti tarkemmin. GIMPspiraaliHomman kun tekee hyvin ja tarkasti, ja käyttää taiteellista silmää, eikä peitä silmiä tai kasvoja spiraalilla, niin sillä saa ihan kivaa jälkeä.

 

 

Leave a Reply

Required fields are marked *.


css.php